Varkensboer wordt therapeut

Home
persberichten
Varkensboer wordt therapeut

Varkensboer wordt therapeut

Door Er zijn geen tags 0 reacties

DOETINCHEM – Henry Hendriksen uit Doetinchem heeft een opmerkelijke omslag gemaakt. Van varkensboer is hij pshychotherapeut geworden. Net als veel andere boeren moest Hendriksen stoppen met zijn agrarische bedrijf. Hij liet zich omscholen en ontvangt nu mensen in zijn praktijkruimte in zijn voormalige boerenbedrijf aan de Broekstraat.

Door: Mirjam Rensink

,,Boer worden was vanzelfsprekend voor mij”, vertelt Henry Hendriksen. ,,Mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf en hoewel ik absoluut niet door hen ben gepusht om het bedrijf over te nemen deed ik dit wel. En ook met veel plezier en passie. Ik heb altijd wel gezegd dat ik niet mijn hele leven varkensboer wilde blijven.”

Tot 2010 werkte Henry met plezier op het varkensbedrijf dat hij samen met zijn broer van zijn ouders had overgenomen. ,,Mijn broer gaf aan te willen stoppen en alleen kon ik het bedrijf niet draaiende houden.” Hendriksen werd plotseling voor het blok gezet: hij moest een andere invulling aan zijn leven gaan geven. ,,In mijn werk op de boerderij was ik altijd geïnteresseerd in de mensen die op het bedrijf kwamen. Jongeren die er kwamen werken of leveranciers die langs kwamen. De verhalen van mensen interesseren mij altijd.”

Hendriksen volgde drie jaar lang een HBO-opleiding tot psychotherapeut in Wezep. Hij had het geluk dat zijn vrouw in die tijd bleef werken en dat ze de stallen konden verhuren aan andere boeren. Naast zijn studie zorgde hij voor die dieren die tijdelijk bij hen gestald stonden en zorgde hij voor hun zes kinderen. Zijn afstudeerscriptie schreef hij over ‘Het komen tot autonomie’. In de boerderij richtte hij een praktijkruimte in en daar gaat hij nu aan de slag als therapeut.
,,Ik wil mensen gaan helpen die een hulpvraag hebben, die zijn vastgelopen in een relatie of met zichzelf. Mensen die steeds tegen hetzelfde aanlopen, steeds dezelfde belemmering tegenkomen.” Hij wordt gedreven door zijn wens om mensen te kunnen helpen. Hij komt zelf uit een reformatorisch nest en kan zich voorstellen dat Christenen die hulp zoeken het prettig vinden om bij hem terecht te komen omdat hij uit dezelfde traditie komt. Daarnaast ziet hij zichzelf ook wel andere agrariërs helpen. ,,Ik ken die wereld van binnenuit. Ik zou andere boeren kunnen helpen met mijn ervaring. Ik praat ook gewoon plat met iedereen.” Wel merkt hij dat het woord therapeut vooral bij mannen nog wel eens weerstand oproept. ,,rouwen gaan wel naar een therapeut maar mannen willen niet op een stoel zitten en hun ziel bloot leggen. Dat wil ik dus ook niet gaan doen. Ik wil een coach zijn, een sparrings-partner voor mensen, voor boeren die in dezelfde situatie zitten als ik in heb gezeten. Ik kan me voorstellen dat we dan samen over het bedrijf lopen en dan al pratend komen op de waarden die iemand in zich heeft en hoe hij die kan gaan inzetten.”

Henri Hendriksen ziet de verandering die hij heeft moeten ondergaan bij heel veel mensen terug. Hij werd voor het blok gezet toen zijn broer wilde stoppen met hun bedrijf. Andere mensen worden op een totaal andere mensen voor het blok gezet. Hendriksen ziet veel parallellen. ,,Het gaat erom dat je leert ontdekken welke waardes jij hebt en hoe je die kunt gaan inzetten als je leven verandert. Ik denk dat ik mensen daar goed bij kan helpen, ik ben toegewijd en ik heb zelf een weg afgelegd”.

Zijn praktijk heeft hij Mercy Hulpverlening genoemd. Mercy is het Engelse woord voor barmhartigheid, voor genade. Hij vindt roeping een te zwaar woord voor het werk dat hij nu doet. ,,Ik denk wel dat God een sturende hand heeft gehad in het proces. Ik kon heel snel de knop omzetten, ik was boer en ging iets totaal anders doen, dat kostte me weinig moeite.”

Hendriksen gaat binnenkort ook starten met verschillende laagdrempelige cursussen, hij denkt na over trainingen met thema’s als Ouders zijn hoe doe je dat? en Hoe haal ik meer uit mijn vriendschappen? Daarnaast gaat hij de komende maanden nog een cursus volgen om relatietherapeut te worden.

Wilt u contact opnemen met Henri Hendriksen? Zijn telefoonnummer is: 0314 391699 en zijn e-mailadres is: henryh@sdcon.nl

Er zijn geen reactiesPlaats een reactie

You must be logged in to post a comment.

Recente reacties